Hódít a legújabb kiskedvenc: a cuki minimalac! – Videó

Akár pa­nel­la­kás­ban is tart­ható a mik­rom­éretű há­zis­er­tés. Ál­lí­tó­lag na­gyon okos és szo­ba­tiszta. Gaz­dá­já­hoz ra­gasz­ko­dik. De mégis mit szól­nál, ha a szom­szé­dod­ban meg­hal­la­nád a rö­fö­gést?

Amerika után Európában is hódít a törpemalac tartása. Hollandiában és Németországban ez a legújabb hobbi, sőt, az okos és engedelmes jószág kapós lett itthon is. Azért persze akad néhány fontos tudnivaló, amit ajánlatos megszívlelni, mielőtt hazaviszel egy ilyen helyes kis állatot.

620x0 (9)

Farka egyenes, füle fölfelé áll

Megjelenése igen változatos, akad, amelyiknek ráncos az orra, míg más példányoknak hosszú, sima. Színük leginkább fekete, fekete-fehér, rózsaszínű, ritkán fehér.

Könnyű felismerni egyenes farkáról,  felfelé álló füleiről, kis méretéről.

Fajtától függően akár  12-15 évig is élnek, akárcsak a kutyák. Csakhogy a beazonosító jegyek ismeretében is könnyű mellényúlni vásárláskor!Ha nem megbízható tenyésztőhöz fordulsz, olyan minimalacot vihetsz haza, amelyik hamarosan hízósertés lesz. Azt bizony egyik szomszéd sem tűri sokáig, de garantáljuk, hogy te sem fogod bírni!

Vigyázat, megnő!

Kifejlett minimalac súlya egyébként 12-50 kg között változhat. Ez is elég nagy szórás! A szuper-kicsi változat ráadásul sokkal többe kerül! Kedvenc kajájuk a mazsola és szárított gyümölcs. De csak módjával kényeztesd, mert a malackák vonalaira bizony vigyázni kell!

Nagyon könnyen elhízhatnak, a túletetésre növekedésük meglódulhat, épp ezért érdemes minél többet sétáltatni őket.

Táplálásukhoz pedig szigorú szabályokat kell tartani!

620x0 (10)

Mennyire büdösek?

Tiszta, könnyen tanítható állatok, akár lakásban is tarthatók. A törpemalac szobatiszta, sohasem végzi a dolgát a lakóterületen. Ha kijelölünk számára egy eldugott helyet a lakásban, és odaszoktatjuk, akkor egy idő után csak oda fog piszkítani, de a napi almozás elengedhetetlen! Nagy a mozgásigényük, a legjobb hely számukra egy nagy kert, ahol előszeretettel rohangálnak, ugrándoznak, de ha nincs ilyen lehetőséged, malackádat minden nap sétáltasd meg. Nyáron pedig gondoskodj fürdőzési lehetőségről, mert imád dagonyázni!

620x0 (11)

A minimalac akkor boldog, ha a család szerves tagja lehet. Utálja, ha kirekesztik az emberek, hihetetlenül ragaszkodó. Ára nagyjából egy törzskönyvezett kutyáéval azonos. De jól nézd meg, hol vásárolsz, nehogy egy év múlva azon gondolkodj, mit csinálj egy 100 kg-os disznóddal. Valószínűleg ilyen alapon került az utcára a januárban a fővárosban befogott malac is…

Forrás: Ripost

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!