6 jel, hogy szociopatával vitázol és amit ellene tudsz tenni

Ha egy szociopata képbe kerül, garantált a káosz. Anélkül, hogy tudnának róla, óriási zavart káoszt és pusztítást tudnak végezni. Kielégíthetetlen vágyat éreznek a hatalomra és figyelemre, és kiválóan mozgatják a szálakat és manipulálnak másokat. Íme néhány jel, ami arra utalhat, hogy szociopatával van dolgod.

1. Ködösítés
Cselekszenek és beszélnek, majd nagyhangúan letagadják mindazt amit tettek. Másik lehetőségként újraértelmezik a történteket, úgy hogy téged hibáztatnak azért, mert félreértetted őt. Ez a káoszkeltő viselkedés lassan azt éri el, hogy te magad fogsz kételkedni a valóságban és itt a pont. Abban a pillanatban, amikor kételkedsz magadban megérzi sebezhetőséged és tökéletes terepet biztosítasz a manipulálásodra.

2. Beteges hazudozás
Hazudnak. Többet, mint bárki, akit eddigi életedben ismertél. Ha egy hazugságot boncolgatni kezdesz, 10 másik jön a helyére. Az evidens dolgok nem számítanak. Ahelyett, hogy elismernék ha hazudnak, téged fognak hibáztatni, amiért túl érzékeny vagy és csak a negatív dolgokra koncentrálsz. Gyakran téged hibáztatnak amiatt, hogy nekik hazudniuk kell.

3. Kimerülés a drámától
A viselkedésük annyira különc és kirívó, hogy hosszú távon akár érzéketlenné válhatsz olyan dolgokra, amik régebben mélyen bosszantottak volna. Ez viszont olyan, mintha egy béka lennél kellemes meleg vízben, amit szépen lassan felforralnak. Megemelkedik annak a határa, amit normálisnak gondolsz, így alkalmazkodsz abnormális viselkedésükhöz. Az igazi pusztítás pedig itt kezdődik.

4. Kiélezi a helyzeteket
A szociopaták kiválóan értenek ahhoz, hogyan kell embereket egymás ellen fordítani, főleg ha a harc értük folyik. Amikor sikerül a másik ellen fordítania téged (akivel amúgy kijönnél), extremitásokban kezdesz el gondolkozni. Ha azon veszed észre magad, hogy csak fekete és fehér lehetőségek vannak, akkor elérte nálad, hogy tökéletesen polarizálja a terepet. Felfesti neked a jó és rossz fiúk táborát. Tipikus “oszd meg és uralkodj” stratégia.

5. Provokál
A szociopaták gyakran provokálnak, majd a kiváltott reakciódért téged tesznek felelőssé. Kihasználják az alkamat, hogy hisztériásnak, vagy őrültnek bélyegezzenek meg. Gyakran játsszák az áldozatot miután kiprovokálták a reakcióidat. A figyelmet ügyesen rád tereli, így az emberek kevéssé foglalkoznak azzal, hogy ő mit tett, hogy idáig fajultak a dolgok. Miközben karikíroz téged, tovább folytathatja a ledegradálásodat és folyamatosan fájdalmat okozhat.

6. Önmagukba visszatérő viták
A szociopatával azt veszed észre, hogy folyamatosan véget nem érő, értelmetlen és megoldást nélkülöző vitákba bonyolódsz bele, úgy, hogy neked mindig védekezned kell. Egy idő után a vitáról vitatkoztok ahelyett, hogy megoldást találnátok. Megpróbálhatod megvédeni magad vele szemben, de nincs értelme: nem az a céljuk, hogy igaza legyen egy vitában, hanem hogy kiszívja belőled az életet.

Miért viselkednek így a szociopaták? Mert nem értik, vagy nem érzékelik a saját érzelmeiket, emiatt képtelenek egészséges módon kapcsolódni más emberi lényekhez. Hamis és óriásira fújt énjük tulajdonképpen védi őket a szeretet hiányától. A figyelem és hatalom a szeretet helyettesítője náluk.

Mit tehetnek akik közeli kapcsolatba kerülnek velük? Ne ragadj benne! Próbálj ne a köztetek levő különbségekre koncentrálni, hanem keress közös alapot vele. A legtöbbünket a félelem, a humor és a szeretet irányít. Több közös van bennünk, mint elsőre gondolnánk. Egy szociopata számára azt látni, hogy az emberek szeretik egymást, ahelyett hogy harcolnak egymással mindennél fájóbb és érthetetlenebb seb.6 jel, hogy szociopatával vitázol és amit ellene tudsz tenni

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!