A cápák mára már nem csak a jég hátán, de a vulkánokban is élnek! – Videó

Nem pusz­tán arról van szó, hogy ki­vé­te­le­sen élet­ké­pes egye­dek ké­pe­sek meg­ma­radni a szél­ső­sé­ges vi­szo­nyok közt. Ezek a cápák úgy lu­bic­kol­nak a forró víz­ben, mint Mari néni a ter­mál­für­dő­ben!

A National Geographic tengerbiológusai vulkánok élővilágát kutatták a Salamon-szigetek melletti tengerekben. Ez a maroknyi szigetcsoport Ausztráliától északkeletre néhány száz kilométerre található.

Itt két hatalmas geológiai kőzetlemez találkozik, így különösen aktívvulkanikus tevékenységjellemzi a környező területeket. A tudósok arra voltak kíváncsiak, milyen állatok érzik kellemesen magukat a víz alatti vulkánokban és környezetükben.

620x0 (38)

Tudni kell, hogy ahol az óceán és a magma találkozik, ott a víz rettentő savas kémhatású a felszabaduló gázok miatt és akár 100 Celsius fokig is hevülhet. Ilyen extrém körülmények mellett pedig élőlény nem képes életben maradni.

A kutatók egy kamerát engedtek le a tengerbe, hogy láthassák, akad-e bármiféle nyoma az életnek a szélsőséges körülmények között. Amit a felvételeken találtak, azon  nagyon meglepődtek!

Pöröly- és selyemcápák úszkáltak vígan egy vulkán torkolatában, ott ahol szinte semmi sem adott ahhoz, hogy életben maradhassanak.

Úgy vonzza a forró víz a cápákat, mint az embereket a termálfürdő!

Ez a felfedezés rengeteg kérdést felvet. Leginkább azt, hogy miért nem halnak bele a környezeti viszontagságokba ezek a kényes élőlények?

Forrás: Ripost

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!